tisdag 12 oktober 2010

Orangeriet Bar & Café & Vasastans Ost och Matmarknad

Åh, vilken härlig tisdagkväll! Började med after work med några kollegor (och en tidigare kollega) på Orangeriet vid Norr Mälarstrand. Har ända sedan det öppnade haft lust att gå dit, har sett så inbjudande ut utifrån när jag gått eller cyklat förbi en sen sommarkväll. Men först nu blev det av, och så mysigt det är! Hela inredningen, som att sitta i någons otroligt mysiga vardagsrum med härliga soffgrupper och tända ljus, och de galet goda drinkarna gör att jag hade kunnat sitta där i flera timmar utan problem. Min kollega Caroline hade lovordat drinkarna innan, och jag kan inte annat än hålla med. Kvällens drink var onekligen den bästa jag druckit i Stockholm - någonsin. Så fräsch och äkta smak, en njutning! [Drinken jag testade ikväll var 'Pink Cadillac' med gin, rabarber, citron och lakrits, men nästa gång kommer jag utan tvekan prova mig igenom listan.] Det blir ju inte sämre av atmosfären där inne, och utsikten över vattnet. Hit går jag definitivt tillbaka, gärna snart! =P

Ikväll var jag dock tvungen att gå efter ett tag eftersom jag och Philip skulle på ost- och vinprovning på Vasastans Ost och Matmarknad, en 25-års present från mina vänner. Kvällens tema var svenska ostar, och med på provningen var dels en sommelier, dels en av ägarna till Vasastans ost och till sist Claes som äger ett småskaligt, kravcertifierat mejeri som gör ca 22 ostar som bl.a. levererar till denna mysiga lilla ostbutik i Vasastan. Totalt testade vi 6 ostar av olika sorter, alltifrån en krämig brie till en stark ädelost. Till varje ost hade vi ett vin - vitt som var lite överraskande för mig som faktiskt hittills kopplat ost till rött vin. Men det var väldigt smakrikt med de vita vinerna också, speciellt några sorter tyckte jag smälte ihop till en underbar helhet. Efter att ha testat ostarna individuellt samt med vin fick vi kombinera det med olika typer av tillbehör, för att testa smakkombinationerna. Surdegsbröd, gott knäcke, hallon- och lingonmarmelad och inlagda tomater och stjärnanis serverades. Lyckades hitta flera goda kombinationer! Med oss hem fick vi en bit vardera av de två ostarna vi gillade mest: Rossa (kittost) från Ovikens gårdsmejeri och Sörmlands Ädel från Jurss mejeri. Lyxigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar