tisdag 2 november 2010

Teriyakilax med kokosris och grönt

För några år sen när jag var i Edinburgh och hälsade på min kompis Caroline lagade vi en fantastiskt god rätt med lax, som jag gjort i varianter sedan dess. Ikväll gjorde jag en "snabbvariant" som har samma goda smaker som originalet.

Först gör man en marinad av teriyakimarinad, lite finhackad chili efter smak, en bit riven ingefära, limesaft (½-1 lime) och honung. Jag brukar smaka av så det blir en bra balans. Helst ska laxen marineras i detta i ett par timmar, men min vardagsvariant ikväll var att bara hälla över såsen på laxen innan den skulle in i ugnen, den hinner få rätt god smak ändå. Med laxen serveras kokosris, d.v.s. ris som kokats i en blandning av vatten och kokosmjölk. Det ger riset en annorlunda men väldigt god smak. Det gröna på sidan brukar vara valfria gröna grönsaker snabbt frästa i panna, med ostronsås på. Ikväll blev det bara färsk spenat, men jag brukar ta spenat, broccoli, sockerärtor - ja, vad som helst man tycker är gott. Med lite ostronsås på (och ev. lite japansk soja) får man en intressant brytning mot laxen och riset. Tillsammans är det en otroligt god rätt, såväl på vardagar som helger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar