tisdag 9 november 2010

Ädelostrisotto med kyckling & apelsinkladdkaka

Tisdagskväll och snöslaskigt Stockholm - då är det mysigt att laga till lite extra god vardagsmiddag. Ikväll lagade jag en väldigt god risotto med ädelost i, lite annorlunda mot hur jag brukar göra med parmesan. Fräste först finhackad schalottenlök och vitlök lite lätt. Hällde sedan på avorioris, en skvätt vitt vin och hönsbuljong och lät det bubbla på tills riset var krämigt gott. Smulade sedan i ädelost, och rörde till sist i sparrisbitar. Till risotton åt vi smörstekta champinjoner och kyckling lätt marinerad i soja och smaksatt med flingsalt med smaken 'smoke'. Gott gott gott!

Till efterrätt provade jag en ny variant av kladdkaka, med smak av apelsin. Först rörde jag samman 2,5 dl socker, 2 ägg, ½ dl matolja och 150 g smält smör. Sedan rev jag i skal av 1 apelsin samt hade i saften av 1 apelsin i smeten och rörde om. Sedan blandade jag 3 dl vetemjöl, 5 msk kakao, 1½ tsk vaniljsocker och ½ krm salt i en separat bunke. Till sist hällde jag i mjölblandningen i smeten och rörde om försiktigt (idag lärde jag mig att man inte ska vispa smeten utan röra om lite lätt istället, annars blir kakan inte så seg som man vill ha den). Hällde sedan smeten i en smord och bröad form, och hade den i ugn 200 grader i ca 18 minuter (hade ev. kunnat ha något kortare för att få kakan lite kladdigare). Serverade sedan en bit kladdkaka med en klick vaniljglass, väldigt mumsigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar