söndag 14 november 2010

Fisk- och räksoppa

Ikväll var Philip och jag hemma hos mina föräldrar i Vallentuna på middag, och det blev en mustig höstsoppa/gryta med fisk och räkor - en favorit helt klart!

Man börjar med att hacka och fräsa 2 gula lökar, 1 röd och en gul paprika,1/3 purjolök och 2 pressade vitlöksklyftor. Sedan häller man i 1 paket saffran (vi gjorde soppan utan ikväll och det smakade jättegott ändå, så det går att hoppa över), ½ msk vardera av timjan, dragon, curry och salt, 3 lagerblad och 1 msk paprikapulver. När kryddorna är på plats i grytan häller man på 1 burk krossade tomater och 2 dl vitt vin och rör om. Sedan häller man på ca 1,3 l fiskbuljong och skivad potatis (brukar ta ganska mycket potatis så det blir lite mer matigt) och kokar upp soppan i ca 15 minuter. Sedan reder man soppan med vispgrädde (lyxvariant) eller matlagningsgrädde och mjöl och låter koka en stund till. Mot slutet lägger man i bitar av fisk och kokar ungefär 5 minuter, vi körde med lax och torsk ikväll. Precis före servering saltar och peppar man, och lägger i räkorna.

Soppan/grytan serverades med vitlöksbröd och en enkel variant av aioli bestående av créme fraiche, fransk senap, pressad vitlök och salt och peppar. Gott gott gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar