torsdag 2 december 2010

Kavring (lättvariant)

Ett favoritbröd har länge varit kavring, så idag tänkte jag ge mig på ett försök att baka egen kavring. När jag kollade upp det visar det sig att kavring traditionellt sett är ett lite mer komplext bröd som görs med surdeg och rågskållning, men jag hittade ett recept på en lättare variant som jag nu testat från Bonniers Stora Kokbok. Till 1 bröd behövs:

  • ca 40 g smör
  • 2,5 dl naturell yoghurt
  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött anis
  • 1 tsk malda pomeransskal
  • 3 dl rågmjöl
  • 4,5 dl vetemjöl
  1. Smält smöret och tillsätt sedan yoghurten, rör om och låt det bli fingervarmt (37 grader). 
  2. Finfördela jästen i en bunke, häll på yoghurtblandningen och rör om tills jästen löst sig. 
  3. Häll i sirap, salt, kryddor och mjöl. Arbeta degen väl. 
  4. Jäs degen under duk ca 40 minuter. 
  5. Ta upp degen på mjölat bord och jobba med den så att den blir smidig. Forma degen till ett avlångt bröd och lägg i en smord form. Jäs under duk igen ca 35 minuter. 
  6. Täck formen med dubbel aluminiumfolie så att det sluter helt tätt, grädda sedan på nedersta falsen i ugn ca 40 minuter. Ta sedan bort folien och grädda i några få minuter till för att ge brödet en fin färg. 
  7. Låt brödet svalna under duk, i formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar