50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
1½ dl socker
1 g saffran
1 ägg
1½ l vetemjöl
1½ dl socker
1 g saffran
1 ägg
1½ l vetemjöl
- Smula ner jästen. Smält smöret, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme (37 grader).
- Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av spadet, kesella, salt, socker och saffran. Rör om tills det har löst upp sig. Blanda sedan i ägget.
- Arbeta i mjölet i omgångar tills degen är smidig och släpper från kanten (jag använder alltid allt mjöl, om inte lite mer). Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under duk i ca 45-60 minuter.
- Arbeta degen, knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen så som du vill, och lägg på smorda plåtar (eller på bakplåtspapper). Låt dem jäsa under duk ca 30-45 minuter.
- Tryck ner russin i lussekatterna och pensla dem sedan med ägg.
- Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter (beroende på storlek).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar