torsdag 2 december 2010

Lussekatter

Julmusiken står på i bakgrunden, adventsljusstakarna lyser i fönstren och det är dags för årets första julbak! Jag har ett recept på lussekatter som alltid blir bra, i år är det första gången jag gjort bullarna utan en Kitchen Aid eller motsvarande, tröttsamt för armarna (!) men det funkar alldeles utmärkt. Goda blev dem i år också!

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
½ tsk salt
1½ dl socker
1 g saffran
1 ägg
1½ l vetemjöl



      
  1. Smula ner jästen. Smält smöret, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme (37 grader). 
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av spadet, kesella, salt, socker och saffran. Rör om tills det har löst upp sig. Blanda sedan i ägget. 
  3. Arbeta i mjölet i omgångar tills degen är smidig och släpper från kanten (jag använder alltid allt mjöl, om inte lite mer). Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under duk i ca 45-60 minuter. 
  4. Arbeta degen, knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen så som du vill, och lägg på smorda plåtar (eller på bakplåtspapper). Låt dem jäsa under duk ca 30-45 minuter. 
  5. Tryck ner russin i lussekatterna och pensla dem sedan med ägg. 
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 7 minuter (beroende på storlek).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar