söndag 6 februari 2011

Potatisbakelser med entrecote och sallad + chokladhallondessert

Igår kväll stannade vi hemma och åt gott. Lagade till en "potatisbakelse" som smakade väldigt bra. Kokade först mjölig potatis och stötte den till mos. Smaksatte moset med salt och peppar, en pressad vitlöksklyfta, strimlad basilika och några klickar smör. Klädde sedan små formar med penslad filodeg och fyllde dem med moset. Överst lade jag en tunn skiva getost. Sedan fick osten smälta lite och få färg i ugn ca 12-15 minuter. Till de här potatisbakelsena åt vi entrecote som Philip marinerade i grillolja, pressad vitlök och lite Coca-Cola (!). Gott gott! Till sist en sallad av romansalladsblad, blandade tomater, sockerärtor, gurka och rädisor. Som vanligt smaksatte jag salladen med en skvätt olivolja med citronsmak. Enkelt men väldigt gott! Just det, en sås också. Närmare bestämt en balsamico/rödvinssås som smakade mer och bättre ju mer man smakade på den faktiskt. Smälte först lite strösocker och hällde sedan på en skvätt lagrad balsamicovinäger. Sedan lite rött vin och kalvfond. Redde såsen med potatismjöl.

Till efterrätt hade jag tänkt prova att göra en choklad fondant. Hittade ett recept på nätet som lät bra, men jag vet inte vad som hände för i ugnen hände...ingenting. Det såg i ärlighetens namn lite konstigt ut, så det var synd. Vi gjorde ändå ett försök att smaka på fondanten (chokladsmak är ju gott oavsett) och jag serverade det tillsammans med en kula lemoncurdglass, färska hallon och lite hallonbalsamico. Jag får göra ett nytt försök på den där fondanten snart...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar